28-årig dansker modtager Nordisk Råds Litteraturpris 2019

30.10.19
Tirsdag aften 29. oktober 2019 uddelte Nordisk Råd sine fem årlige priser ved en stor ceremoni i Konserthuset Stockholm. Litteraturprisen gik i år til den danske og kun 28 år gamle forfatter Jonas Eika for hans novellesamling "Efter solen".

Juryens begrundelse

"Modtageren af Nordisk Råds litteraturpris 2019 er en ganske ung forfatter, hvis novellesamling Efter Solen har overrasket og begejstret juryen med sit globale perspektiv, sit sanselige og billedstærke sprog, og sin evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer, uden at man på nogen måde føler sig dirigeret et bestemt sted hen. Jonas Eika skriver om en virkelighed, der er genkendelig, om vi så befinder os i København, i Mexico eller i Nevada – blandt finansspekulanter, hjemløse drenge eller folk, som tror på rumvæsener. Men der er poetisk magi i luften. Virkeligheden åbner sig mod andre muligheder, andre dimensioner. Det er der noget vidunderligt og håbefuldt i, som præcis minder os om, hvorfor litteraturen kan andet og mere end at spejle det, vi allerede kender til."

Jonas Eika

Jonas Eika er født i Aarhus 1991 og uddannet fra forfatterskolen i 2015. Han debuterede i 2015 med romanen "Lageret Huset Marie" og udgav i 2018 novellesamlingen for hvilken han har modtaget Blixenprisen 2019 op nu Nordisk Råds Litteraturpris.

"Efter solen" er en novellesamling om en række personer, der, vidende eller uvidende, deltager i afviklingen af denne verden og i forberedelsen til den der skal komme. Fortællingerne har det tilfælles, at de kredser om tabet af nærvær og fællesskab.

Læs mere om Jonas Eika på Forfatterweb.

Børne- og ungdomslitteraturprisen

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2019 gik til svenske Kristin Roskifte for billedbogen "Alle tæller med". Kristin Roskifte fik prisen for et værk, som er anderledes og enestående inden for sin genre.

Læs hele juryens begrundelse her.

Nårdisk Råds priser

Nordisk Råd er en del af Nordisk Samarbejde, som rummer Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd og omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland. Nordisk Samarbejdes vision er, at styrke samarbejdet og sammenholdet mellem de nordiske lande og at Norden skal blive verdens mest bæredygtige og integrerede region.

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.

Nordisk Råds priser er med til at synliggøre det tætte nordiske kultursamarbejde. Formålet med kulturpriserne er at øge interessen for de nordiske landes litteratur, sprog, film og musik, og natur- og miljøprisen belønner den ekstraordinære indsats for det bæredygtige Norden.

Læs mere om priserne her.

Læs mere om Nordisk Samarbejde her.

Materialer