Maren Uthaug vinder Læsernes Bogpris 2020

16.04.20
Læsernes Bogpris 2020 går til forfatter Maren Uthaug for hendes roman "En lykkelig slutning"

Forfatteren

Maren Uthaug blev født i Norge i 1972, men i 1980 flyttede hun til Danmark sammen med sin mor og hendes danske kæreste. Uthaug havde svært ved det danske sprog og den danske kultur, hvorfor hun følte sig meget anderledes, og netop det at føle sig anderledes, er blevet et centralt tema for hendes forfatterskab. 

Uthaug er uddannet fra Den Danske Reklameskole og i 2009 oprettede hun marensblog.dk, hvor hun portrætterede sin hverdag gennem humoristiske tegninger. På opfordring fra sine følgere tilmeldte hun sig Politikens tegneseriekonkurrence, som hun vandt, og siden da har hendes tegninger dagligt kunne ses i Politikens kultursektion.

Men selvom det især var med tegningerne i Politiken, at hun slog igennem, er hun sidenhen debuteret som forfatter, og hendes tre romaner har vakt stor begejstring blandt anmeldere og læsere, mens hun også har vundet flere priser. Hendes roman "Hvor der er fugle" fra 2018 blev præmieret med DR's Romanpris, og nu har I læsere så valgt at kåre hende som vinder af Læsernes Bogpris 2020 for romanen "En lykkelig slutning" fra 2019.

Vinderomanen

"En lykkelig slutning" er en slægtsroman om Nicolas, der er syvende generation af bedemænd. Han er nekrofil og alle hans forfædre inden ham har alle haft særlige og afvigende personligheder af forskellig art. Gennem fortællingen beretter Nicolas om, hvordan hans familie har udnyttet epidemier og krige til at opbygge familiens bedemandsimperium og tilpasset hvervet tidens og troens udvikling.

Det er en fortælling om døden, og hvordan der er blevet lavet forretning på den, men vigtigst er romanen – som Uthaugs forrige romaner – en grotesk historie om nedarvet galskab i en familie. Med sarkasmen som toneangiver skriver Uthaug slægtshistorie og dødens kulturhistorie i et fantasifuldt parløb, hvor hendes rå humor får frit spillerum.

Kilde: Forfatterweb

De øvrige nominerede

Foruden Maren Uthaug var følgende forfattere og værker nomineret til Læsernes Bogpris 2020:

Læsernes Bogpris

"Læsernes Bogpris" uddeles hvert forår i et samarbejde mellem Danmarks Biblioteksforening og Berlingske. 

Hvem, der skal modtage prisen, afgøres suverænt af den størst tænkelige ekspertgruppe, nemlig landets læsere.

Se alle de tidligere vindere her!