Gysets mester

18.09.17
Stephen King

Stephen King blev født i 1947 i staten Maine. Da han var to år, blev hans forældre skilt, og King voksede op sammen med sin to år ældre adopterede bror hos moderen uden at se faderen igen.

I 1970 fik King en Bachelor of Science i engelsk fra University of Maine, men det første job blev dog som vaskeriarbejder og pedel. I 1971 fik han et job som engelsklærer, og samme år blev han gift med sin kone Tabitha. De har siden fået tre børn sammen og er stadigvæk lykkeligt gift.

King har skrevet siden sin barndom og fik også trykt enkelte noveller i diverse blade og magasiner, ligesom han i sin universitets tid stod for en ugentlig klumme i skolebladet The Maine Campus. Men det var først i 1974, at han for alvor slog igennem med romanen Carrie. Carrie blev en stor succes og blev filmatiseret to år efter i 1976 af instruktøren Brian De Palma med bl.a. en meget ung John Travolta i en af rollerne.

I dag har Stephen King udgivet mere end 40 bøger og er en af verdens mest solgte forfattere. Langt de fleste af hans bøger er også udkommet på dansk. Han har i tidens løb skrevet under to pseudonymer: Richard Bachman og John Swithen, og hans forfatterskab er et af århundredets mest læste. Nogen mener, at han blot skriver for pengenes skyld, men som King udtalte i 1983 til Playboy Magazine:

“Nogle folk synes overbeviste om, at jeg ikke betragter gyserne som andet end en formel form for kommerciel succes, en pengemaskine hvis håndtag jeg vil hive i resten af mine dage, mens andre har en mistanke om, at så snart min bankkonto når den rigtige grænse, vil jeg lægge dette barnlige nonsens bag mig og skrive generationens svar på ‘Brideshead Revisited’. Men faktisk gør pengene hverken fra eller til. Jeg elsker at skrive de ting, som jeg skriver, og jeg hverken ville eller kunne skrive anderledes.”

Materialer