Klassikeren "Ulysses" fylder 100 år

02.02.22
Onsdag 2. februar 2022 er det præcis 100 år siden at James Joyces legendariske roman "Ulysses" udkom på forfatteren 40-års fødselsdag.

Med Dublin i centrum

Den irske forfatter James Joyce blev født i Dublin 2. februar 1882.

I 1898 begyndte han at studere engelsk, fransk og italiensk på University College Dublin, og han var så ihærdig og passioneret omkring litteratur, at han lærte sig selv norsk, for at kunne læse dramatikeren Henrik Ibsens værker på originalsproget. 

I 1904 forlod James Joyce Dublin for altid, og boede resten af sit liv i bl.a. Trieste, Paris og Zürich, men til trods for hans trang til at komme væk fra det "provensielle" Dublin og ind til de europæiske fastland, blev Dublin omdrejningspunktet i hans forfatterskab, omend han brugte byen til at fortælle om universelle tematikker og mennesker generelt. Bl.a. har han hentet inspiration til "Ulysses" fra egne oplevelser i Dublin i 1904.

James Joyce døde som 59-årig af komplikationer efter en operation, og blev begravet i Zürich.

En hård fødsel

"Ulysses" anses for at være et af det 20. århuundredes helt store og banebrydende, litterære værker, som var med til at udfordre og nytænke romangenren. Det er samtdig også blevet kaldt for ulæseligt grundet dets kompleksitet og utallige litterære referencer.

"Ulysses" udkom først som uddrag i perioden 1918-1920 i New York-tidsskriftet "The Little Review". Det viste sig at blive en svær udfordring at finde et forlag, der ville udgive "Ulysses" som roman, da mange især anså dele af den for pornografisk, hvilket også var årsagen til, at romanen i omkring ti år var bandlyst i USA og England. Men til sidst gik det lille, franske forlag Shakespeare and Company med til at udgive værket, der udkom på forfatterens 40-års fødselsdag 2. februar 1922.

En episk rejse 16. juni

"Ulysses" følger annoncesælgeren Leopold Blooms færd rundt i Dublin 16. juni 1904 med alt fra arbejde og pligter til fornøjelse og mere lyssky aktiviteter. Rejsen rundt i Dublin er inspireret af Homers episke heltedigt "Odysseen", og flere karakterer og hændelser er referencer til dette antikke, græske værk, ligesom de 18 kapitler også siden førsteudgivelsen har fået græske navne. 

Noget af det, der virkelig gjorde "Ulysses" radikalt nytænkende på sin tid, og som har imponeret mange læsere sidenhen, er Joyces leg med genre og form gennem bogen. F.eks. er ét kapitel skrevet som en indre monolog, mens et andet er skrevet som et skuespil med replikker og regibemærkninger. Hertil kommer de mange litterære referencer til bl.a. Dantes ”Den guddommelige komedie” og Biblen. 

"Ulysses" er på den ene side en meget realistisk skildring af et menneskes hverdag i Dublin, og samtidig et meget symbolsk og abstrakt værk. Joyce forener kroppens behov og det dyriske i mennesket med det mentale og tankernes flugt, og i modsætning til Homers helteepos, er "Ulysses" en fortælling om en antihelt og dermed om menneskelighed.

100 år efter udgivelsen vedbliver "Ulysses" med at være en af litteraturhistoriens helt store klassikere, der hvert år kan samle Joyce-fans verden rundt til Bloomsday 16. juni - den dag hvor romanen finder sted - i en hyldest til forfatteren og "Ulysses". Samtidig kommer der fortsat nye udgivelser og oversættelser i bl.a. Danmark, mens værket vedbliver med at optræde på mange lister over litterære værker, man bare skal læse, før man dør.

Hvis du selv har mod på at kaste dig over "Ulysses", kan du reservere den her:

En hjælpende hånd

Du kan også nøjes med at læse eller hente hjælp i Steen Klitgård Povlsens "En dag i juni: en guide gennem James Joyces Ulysses", som du kan reservere herunder:

Andre bøger af James Joyce: