Mathias anbefaler: "Døden kører Audi"

At kunne forene rå og ufiltreret sarkasme med en smuk og vedkommende fortælling, er noget af en kunst, men Kristian Bang Foss’ roman ”Døden kører Audi” er et stjerneksempel på, når det lykkes.

En unik stemme i litteraturen

Kristian Bang Foss blev født i 1977 og uddannet fra Forfatterskolen i 2003. Han debuterede med "Fiskens vindue" i 2004, og har siden udgivet bøgerne "Stormen i 99" i 2008, "Døden kører Audi" i 2012 og senest "Frank vender hjem" i 2019.

Han har fået stor ros for sin unikke stemme i dansk litteratur, hvor han især skiller sig ud ved sin særlige brug af sproget til at belyse de små detaljer i hverdagen og formen på hans romaner, hvor han bevidst søger væk fra en klassisk opbygning, for at give læseren en anderledes og uigennemskuelig læseoplevelse.

Roadtrip med Asger og Waldemar

I "Døden kører Audi" følger vi reklamemanden Asger, der dummer sig på jobbet og mister alt. Asger må tage et job som handicaphjælper for den kronisk syge og hashrygende Waldemar, som overtaler ham til at tage med til Marokko for at opsøge en stor healer, der måske kan kurere Waldermar. Asger er sikker på, at healeren er ét stort fupnummer, men han indvilliger i tage med på rejsen, som ikke kommer til at forløbe som planlagt.

En tragikomisk samfundssatire

"Døden kører Audi" er gennemsyret af Kristian Bang Foss’ satiriske humor. Ingen undslipper hans skarpe sarkastiske blik, der har en kritisk kommentar til næsten alt i det miljø, hvor handlingen udspiller sig. Han tager satiren lige til grænsen uden at overskride den, hvorved det bliver en både forargende og hylende morsom læseoplevelse.

Men humoren og sarkasmen til trods, er det også en gribende og rørende historie om at holde hovedet oppe og komme igennem hverdagen, når du er kørt træt i livet, har mistet alt eller er fanget i tilværelsen. Mens humoren, metaforerne og det skarpe sprog giver kolorit til fortællingen, er det især forholdet mellem Asger og Waldemar og deres fælles og individuelle udvikling, der driver historien og gør den til spænende og god læsning. Asger og Waldemar er diametrale modsætninger, men befinder sig begge helt nede på bunden og finder i deres lidelser og triste hverdag et fælles bånd og en humor, der kan gøre selv en tur i det lokale storcenter Megametropolis til en stor, berigende og morsom oplevelse, der lyser op i hverdagens mørke.

"Døden kører Audi" er en både tragisk og livsbekræftende fortælling, der giver stemme til en del af Danmark, som sjældent har hovedrollen i historierne. Det er en rejse, der sætter mennesker, systemer og livsværdier under en kritisk loop og indirekte stiller spørgsmål ved, hvad der virkelig betyder noget i livet.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 11, 2020.
Link til at læse Lokalavisen online.

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018
Link til interviewet.

Link til alle Mathias' boganbefalinger.