Mathias anbefaler: En stærk og relevant debut

06.03.19
Denne måned vil jeg anbefale en bog, der er så gribende, velskrevet og vedkommende, at jeg stadig ikke er færdig med at bearbejde den. Det drejer sig om den unge forfatter Thomas Korsgaards debutroman ”Hvis der skulle komme et menneske forbi”.

Thomas Korsgaard er født i 1995 i Skive og vokset op på en gård i Nørre Ørum. Som 17-årig flyttede han til København og i 2017 udkom debutromanen ”Hvis der skulle komme et menneske forbi” – en roman der især vakte opsigt, da Korsgaard fortalte, at store dele af romanen bygger på hans egen barndom. 

Når gælden tager fokus

Romanen følger drengen Tue, der vokser op i en familie præget af stor gæld, en far med et stort temperament og en mor fanget i depression og ludomani. Det er en fortælling om, hvordan gæld og fattigdom kan presse en familie i en sådan grad, at der ikke er overskud til de vigtige ting i livet såsom kærlighed, omsorg, anerkendelse og accept. Det er en hård og bevægende fortælling, fordi Tue og hans familie på bunden virker som gode mennesker, hvor fortvivlelsen desværre tager over og presser karaktererne ud i ubehageligheder, der som en ond spiral forværrer situationen.

Det er en utroligt frustrerende og rørende fortælling at være vidne til som læser. Men bogen er ikke ren elendighed. Nogle gange titter kærligheden, humoren og alt det gode i karaktererne frem, som et lille indblik i det, karaktererne kan blive, hvis de tager sig sammen og overkommer det mørke, der hænger omkring dem. Disse øjeblikke lyser særlig meget op i en roman fuld af elendighed, og de giver håb til læseren. 

Et nyt talent

Korsgaard har uden tvivl et stort talent for at skrive, for selvom romanen ikke følger en klassisk fremadskridende plotstruktur, men i højere grad er en række indblik i karakterernes hverdag, så formår han at fastholde læseren hele vejen. Han gør alt det usagte tydeligt i karakterernes handlinger og samtaler med hinanden, så vi som læsere får et tydeligt billede af, hvad der foregår i karakterernes sind. Det i sig selv er noget af en kunst, der viser Korsgaards talent og gør denne debut til et sandt mesterværk.

Har du blod på tanden for mere Korsgaard, kan du også læse efterfølgeren ”En dag vil vi grine af det” fra 2018, og den 28. marts kan du møde Thomas Korsgaard, når Nyborg Bibliotek inviterer til forfattermøde på Østfyns Museer, Stendamsgade 9.

Læs mere og køb billet via dette link.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 10.
Link til at læse Lokalavisen online.

Læs også det interview med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 
Link til interviewet.

Link til alle Mathias' boganbefalinger.

Materialer