Mathias Anbefaler: Krimiserie af Jesper Stein

18.09.18
Efteråret er godt på vej, og passer krimigenren ikke perfekt til denne regnvåde og mørke årstid? Jeg vil i hvert fald anbefale, at du sætter dig indenfor i stearinlysets skær, og giver dig i kast med Jesper Steins krimiserie om vicepolitikommissær Axel Steen.

Der er især tre gode grunde til, hvorfor denne krimiserie er værd at læse: sproget, beskrivelserne og hovedkarakteren.

Jesper Steins rå og levende sprog fanger fra første sætning. Måske skyldes denne sans for en fængende skrivestil, at han egentlig er uddannet journalist og har arbejdet som journalist i mange år, for der er noget næsten reportage-agtigt over sproget i serien. Frem for lange kryptiske sætninger, er Stein hyppig bruger af punktummer, hvilket er med til at give tempo og gøre sproget levende, spændende, og give den nærværende her-og-nu-følelse, man får i en reportage.

Beskrivelser af seriens steder er også med til at give bøgerne et helt særligt liv. Det meste af serien foregår på Nørrebro og Amager, og selvom jeg ikke selv har været på Nørrebro, kunne jeg tydeligt se omgivelserne for mig, fordi Stein beskriver det hele så levende. Desuden giver hans beskrivelser af urolighederne omkring rydningen af ungdomshuset, der fylder en del i den første roman, et mere nuanceret billede af, hvad der foregik og hvordan det føltes at være midt i det, end noget tv-indslag jeg endnu har set fra begivenhederne.

Sidst men ikke mindst giver Jesper Stein dybde til hovedkarakteren Axel Steen, ved at drage os med ind i hans privatliv og alle hans personlige problemer, hvormed hele Axel Steen serien ikke kun omhandler opklaringen af mordsager, men også tager os med gennem hverdagskonflikter som skilsmisse, afhængighed, problemer på jobbet m.m.

Axel Steen serien, der begyndte med Jesper Steins debutroman ”Uro” i 2012, er en krimiserie, der kan mere end bare spænding, og som ikke overdriver mordsagen, men gør den realistisk og troværdig uden at fjerne spændingen. Det er en serie, der både er underholdende, og samtidig giver dig noget at tænke over. Det sjette bind i serien – ”Solo” – udkommer 25. oktober, og de første fem bind kan lånes på Nyborg Bibliotek.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i Uge 38.

Læs også det interview med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 her.

Læs alle Mathias' boganbefalinger her.

Materialer