Mathias anbefaler: "Tør aldrig tårer bort uden handsker"

De fleste af os har vel på et eller andet tidspunkt prøvet at frygte det ukendte, fordi vi ikke forstod det eller ikke vidste nok om det? Nogle gange er frygten rationel og andre gange irrationel, men lige meget hvad, kan frygten fylde uendelig meget og være svær at slippe af med. I denne måned vil jeg anbefale en trilogi, hvor frygt på forskellige planer er en central drivkraft i fortællingen.

Trilogien hedder ”Tør aldrig tårer bort uden handsker” og er udgivet i perioden 2013-2015. Den er skrevet af den svenske forfatter Jonas Gardell (1963-), som debuterede med digtsamlingen ”Den tigande talar” i 1979 og siden har skrevet en lang række romaner og skuespil. 

Minoriteter og epidemi

Trilogien foregår i 80’ernes homomiljø i Stockholm, hvor hverdagen præges af kampen for at blive accepteret af samfundet, mens en ulmende sygdomsepidemi lægger sig som en mørk og dødelig skygge over det selvsamme miljø – aidsepidemien. 

Igennem de tre bind ”Kærligheden”, ”Sygdommen” og ”Døden” følger vi de to unge mænd Benjamin, der er vokset op i Jehovas Vidner, og Rasmus, der kommer fra en lille provinsby og har svært ved at finde sig selv. På deres vej møder de en række farverige homoseksuelle karakterer, hvis skæbner blander sig med Benjamin og Rasmus’ fortælling så vel som mødrenes tanker og vinkler på historien.

Fordomme og frygt

Fordommene og frygten omgærder konstant fortællingen og dens karakterer – de heteroseksuelle og medierne, som fordømmer og frygter de ”seksuelle afvigere”, og de homoseksuelle selv, der frygter og foragter den sygdom, der så brutalt myrder deres venner uden at vække den store sympati hos resten af befolkningen. 

For mange af de homoseksuelle er vennerne fra miljøet deres eneste familie, men angsten for at dø får dem til at fortrænge sygdommen. Derfor ligger mange af de aidsramte helt alene og sygner langsomt hen på isolerede hospitalsstuer – ensomme og forladte af både venner og familie som resultat af frygt og fordomme. Det er hjerteskærende, stærk og vigtig læsning om en del af historien, der ikke altid har fyldt lige meget i medierne og i kunsten.

Rørende og informativ

Jonas Gardells trilogi er på mange planer en god og velskrevet fortælling, men især hans evne til at væve fortællingens fiktive historier sammen med rigtige citater fra samtidens medier og beskrivelser af historiske begivenheder gør romantrilogien til en både rørende og informativ fortælling, der beriger læseren både på følelser og viden. Det er nogle af de romaner, der giver dig meget at tænke over og som er svære at slippe – selv når du har lagt bøgerne fra dig. Det er et vigtigt lille stykke verdenshistorie, fortalt af en svensk forfatter, der selv gennemlevede den periode og det miljø, som han så levende beskriver. Så har du mod på en stærk og rørende fortælling, som er barsk men også smuk læsning, så vil jeg anbefale dig ”Tør aldrig tårer bort uden handsker”.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 48, 2019.
Link til at læse Lokalavisen online.

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 
Link til interviewet.

Link til alle Mathias' boganbefalinger.