Kender du Danmarks naboer?

11.09.17
Filmisk fokus på Tyskland og Norge

Danmarks store nabo mod syd går til valg 24. september, og her bliver det afgjort, hvem der bliver ny kansler i Tyskland. Tysk film fylder ikke meget på dansk tv eller i danske biografer, men Filmstriben har en række gode, meget forskellige tyske film. Hvorfor ikke varme op til det tyske valg med en film om eller fra Tyskland. For både voksne og børn og unge.

Men inden det tyske valg, er der den 11. september valg til Stortinget i Norge. Vi har derfor også fundet nogle gode norske film.

Fritz Bauer : en fjende af staten: Tyskland, 1957. Siden den jødiske statsanklager Fritz Bauer vendte hjem fra sit eksil i Danmark, har han kæmpet en indædt kamp for at bringe Det tredje riges krigsforbrydere for retten. Kampen har dog hidtil været forgæves, da den tyske stat underminerer enhver indsats i forsøget på at holde fortidens synder skjult. En dag modtager Bauer en bunke fortrolige oplysninger, der udpeger SS-officer Adolf Eichmanns gemmested i Argentina. Oberst-løjtnanten er endnu ikke blevet retsforfulgt for sit afgørende bidrag i jødeforfølgelsen under 2. Verdenskrig, og Bauer aner nu en mulighed for at opnå retfærdighed. Men for at redde sit land, bliver han nødt til at forråde staten.

Buddenbrooks: I 1800-tallets Lübeck har købmandsfamilien Buddenbrook stor succes, men da patriarken dør, begynder dynastiet at smuldre. Den ældste søn foretager fejlinvesteringer. Den yngste søn er en ødeland, mens datteren er uheldig med sine fornuftsægteskaber.

Goethe: En sprudlende kærligheds komedie, hvor budskabet er klart og enkelt; Mest af alt er kærlighed. Den unge og elskovssyg Johann Goethe møder den første store kærlighed i form af den smukke Lotte. Og som i alle klassiske historier er det en forelskelse med forhindringer. Et af litteraturhistoriens mest klassiske værker.

1001 gram: Marie er en nogle-og-30-årig, fraskilt kontrolfreak, der arbejder på et videnskabeligt laboratorium for mål og vægt, og som betragter verden med en tilsvarende afmålt og kølig distance. Da hendes far, en legendarisk videnskabsmand, bliver syg, får Marie til opgave at transportere en vægt på ét perfekt kilo – som er laboratoriets store stolthed og et objekt omgærdet af grænseløs respekt blandt hendes kolleger – til en konference i Paris, hvor den skal måles efter i sømmene. Men Maries rejse til Paris bliver et gram eller to mere romantisk, end hun lige havde forestillet sig, mens Hamer med vanlig pokerfjæs lader hverdagens magi folde sig ud og understreger, at ikke alt her i livet kan måles og vejes.

Oslo, 31. august: Narkomanen Anders får udgang fra afvænnningsklinikken, da han skal til jobsamtale. Bagefter bruger han dagen til at opsøge gamle bekendte, der ikke alle er glade for at se ham igen. Anders kommer så til at tænke over alle de forspildte muligheder og må tage stilling til, hvordan han skal komme videre i livet.

Brødre: Markus og Lukas er brødre og børn af filmskaber Aslaug Holm, som over otte år har filmet drengenes opvækst. Vi følger dem i en usentimental skildring af barndommens univers gennem de to drenges møde med verden og hverdagen. Filmen løfter låget på kassen med barndomsminder og inviterer til et melankolsk tilbageblik på egen barndom eller egne børns opvækst. En poetisk og livsklog film, der omtales som dokumentarfilmens svar på spillefilmen ’Boyhood’. I Norge har filmen modtaget den norske Oscar, Amandaprisen, for Bedste instruktør.