Sult og bedrøvelige ludere

10.10.16
Se eller gense filmværker af Henning Carlsen

Filminstruktør Henning Carlsen døde for et par år siden, han blev 87. I begyndelsen af 60’erne indspillede han sin første spillefilm ’Dilemma’ og med filmatiseringen af Knut Hamsums roman 'Sult' (1965) fik han sit store gennembrud.
Vi har samlet ni af Carlsens film. Oplev f.eks. en ung Jesper Christensen i ’Hør, var der ikke en som lo?’ og en meget ung Sofie Gråbøl i ’Oviri’.

Her er en liste over Henning Carlsen film, der alle kan ses på  Filmstriben.dk

Da Svante forsvandt - Forfatteren, komponisten og pianisten Benny Andersen og sangeren Povl Dissing fik i 1972 stor personlig succes med pladeindspilningen af digtene fra bogen "Svantes viser". De rejste siden rundt og optrådte med sangene. Bogens Svante er den melankolske, livstrætte og hverdagshumoristiske svenske dansker, der drømmer om sit elskede Sverige, som han ikke tør sejle tilbage til af angst for søsyge. Desuden indeholder bogen små historier om Svante i forskellige situationer. Filmen er dels en filmatisering af historierne, dels fremføres sangene af Povl Dissing, Benny Andersen og det øvrige orkester, som man bl.a. følger på turné.

Dilemma - En ung englænder - Toby Hood - er kommet til Sydafrika for at overtage ledelsen af et stort engelsk forlags Johannesburg-filial. Hans forhåndskendskab til sydafrikanske forhold er ret tilfældigt og temmelig overfladisk, og han nærmer sig denne "verden af fremmede" fra samme side som flertallet, der direkte får noget med Sydafrika at gøre: fra den forretningsmæssige side. I sin ensomhed i den fremmede by benytter han en familieintroduktion til at komme ind i den hvide overklasses selskabsverden.

Erindring om mine bedrøvelige ludere - Da journalisten og levemanden El Sabio fylder 90 år, giver han sig selv en nat på et bordel med en ung jomfru i fødselsdagsgave. El Sabio har aldrig giftet sig, men tilfredsstillet sit begær på bordel. Natten med den unge pige bliver anderledes end forventet!

Hør, var der ikke en som lo? -  Portræt af en ung arbejdsløs mand, der i slutningen af trediverne driver rundt i Københavns gader. Han går til kontrol, han træffer politisk aktive arbejdere, får tid til at gå på biblioteket, og han finder også en pige. Men han er en drømmer, der søger at fortrænge den ensformige dagligdag.

Klabautermanden - Den hårde og indesluttede Asbjørn Bauta er kaptajn på Ariel, der omkring 1900 sejler fragt mellem Skandinavien og Middelhavslandene. Da han efter sin kones død frier til den tidligere plejedatter Inger, får han at vide, at hun allerede har en kæreste. Kaptajnen bortfører imidlertid Inger, voldtager hende og holder hende indespærret i sin kahyt. Til søs slipper hun fri og beskyttes af mandskabet, især den unge matros Asthor. Inger gifter sig dog med kaptajnen, men hævner sig ved ikke at ville dele seng med ham. Den ulykke og død, som varsles af klabautermanden (skibsspøgelset), kommer Ariels besætning nu til at opleve i rigt mål.

Man sku' være noget ved musikken - Skildring af ansatte og stamgæster på Café Strudsen på Nørrebro. Man præsenteres for deres dagligdags problemer og deres drømme. Det er overtjeneren Søren, buffetdamen Caja og især pianisten Lasse, der sørger for caféens hyggelige atmosfære. Blandt gæsterne er slagteren Sven, der drømmer om at blive operasanger, og vinduespudseren Ib, der har et godt øje til Caja uden at kunne tage sig sammen til at gøre noget ved det. Disse fem er trætte af caféens sure vært og vil starte deres eget værtshus, men det er ikke så nemt, og man ender med at blive ved det gamle.

Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet - Jens August Schades lyse erotiske romandigt fra 1944 på film - ikke en filmatisering af romanen, understreger instruktøren, men af den store oplevelse det var at læse den! Handlingen foregår i Skanderborg, Brønshøj, New York og Rio de Janeiro og har som figurer et utal af mennesker, der længes efter, begærer, elsker og horer med hinanden. Bl.a. studenten Hans Madsen, danserinden Sofia Petersen, skuespilleren Sjalof Hansen og hans kone Evangeline og mange, mange flere.

Oviri - Kunstnerbiografisk film om en periode i maleren Paul Gauguins liv, nemlig fra han i 1893 ankommer til Paris for at udstille sine billeder efter sit første ophold på Tahiti, til han to år senere skuffet og ruineret for stedse vender ryggen til Europa og den borgerlige kultur, der ikke værdsætter hans kunst. Filmen lader flere af periodens kulturpersonligheder optræde, men handler især om malerens forhold til sin danske kone Mette Gad og til sine modeller, deriblandt den fjortenårige Judith Molard.

Sult - Den fattige digter lever på sultegrænsen i Kristiania 1890, men på trods af elendigheden bevarer han værdigheden og håbet om et gennembrud og et møde med den pige fra borgerskabet som han i sin fantasi kalder Ylajali.