SKAM med dritkule Sana

19.04.17
Verdens - måske - bedste ungdomsserie?

Sæson 4 af den  populære norske tv-serie SKAM er nu i gang. Denne gang med den unge muslimske pige Sana i hovedrollen. 

Den norske tv-serie SKAM har siden 2015 skabt overskifter og vundet utallige priser - og danske unge er faldet pladask for den.  I Kristeligt Dagblad roses tv-serien for dens evne til at gøre op med den skamfølelse, mange unge bakser med: ”Unge mennesker i dag oplever et stærkt pres for at være ekstraordinære, både med hensyn til præstationer og udseende. Der er for mange knyttet en skam til det at være almindelig.” (for hele artiklen se link herunder)  

Herunder har vi klippet frit fra bloggeren bittebitte´s begejstrede anbefaling:

"SKAM er en dramaserie som følger livet hos 5 gymnasie elever fra Hartvig Nissens Videregående skole i Oslo.  Her følger man deres op- og nedture, kæresteforhold, venindeskaber, drama, pubertetskonflikter o.s.v. I hver sæson følger man en af hovedrollerne helt tæt.  Det er ikke blot en traditionel tv-serie, men et kæmpe univers som er bundet sammen af SoMe kanaler, blogs og live-opdateringer.  På skam.p3.no kan man dagligt følge de 5 karakterer. Der ligges sms korrespondancer, små videoklip, billeder og alle mulige andre ting op i løbet af ugen. Figurerne fra serien får et fiktivt liv online, som du kan følge 24/7.  Alle karakterer har en instagram profil og en facebook side (se oversigt). Det gør at serien hele tiden er “LIVE”.

Alt det indhold, karaktererne ligger ud på deres sociale medier, danner grundlag for det afsnit, der bliver lagt ud om fredagen. Det giver seerne en fornemmelse af at det er rigtige personer du følger og ikke blot skuespillere. 

Det er på alle måder en virkelig fascinerende og helt utrolig måde at skabe en serie på. Det hele bliver så virkeligt og relaterbart, når du på den måde føler at alting foregår lige nu og her. Jeg er fuldstændigt blown away over selve formatet og syntes, det er pisse hamrende godt fundet på. Det er præcis sådan, jeg forestiller mig, at vi skal se tv-serier i fremtiden, og jeg mener virkelig, at skaberne af SKAM har opfundet den dybe tallerken indenfor denne her genre. Og det er jeg helt klart ikke den eneste der syntes – de har vundet utallige priser, på den korte tid de har eksisteret."

Links til mere om SKAM

Overblik: Sådan ser du SKAM sæson 4

Hvem fra SKAM er du?

Norske ord du bare ikke fatter

Anmeldelse i Politken

Tv-serie bryder med unges idealer om det perfekte

Tags