Læs vinderne af Nobelprisen i Litteratur

I denne emneliste har vi samlet nogle af de tidligere modtagere af Nobelprisen i Litteratur, som du kan låne hos Nyborg Bibliotek.

Om Nobelprisen i Litteratur:

Nobelprisen i Litteratur anses for verdens mest prestigefulde litteraturpris. 

Nobelpriserne blev stiftet i den svenske kemiker Alfred Nobels testamente 27. november 1895 lidt mere end et år før hans død. Den svenske konge godkendte Nobels priser 29. juni 1900, og de første blev uddelt i 1901.

De oprindelige fem Nobelpriser tildeles inden for fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur og fred. Siden 1969 er der også blevet uddelt en Nobelpris i økonomi. Priserne gives til personer (eller ved fredsprisen institutioner) "som i det forløbne år har gjort menneskeheden den største nytte" inden for deres felt.

Det er Nolbelstiftelsen der administrerer Nobelpriserne, men Svenska Akademien udpeger vinderen af Nobelprisen i Litteratur. Modtageren af Nobelprisen præmieres et diplom, en medalje og 11 millioner svenske kroner.

Tre danskere har modtaget Nobelprisen i Litteratur: Henrik Pontoppidan, Karl Adolph Gjellerup og Johannes V. Jensen. Derudover har Karen Blixen været i betragtning til prisen flere gange.

Læs mere om Nobelpriserne på lex.dk via dette link!

Lån de tidligere vindere:

I listen herunder finder du de tidligere modtagere af Nobels Litteraturpris, som du kan lånes på Nyborg Bibliotek. Da listen over vindere er lang, har vi kun valgt ét værk pr. forfatter. Hvis du vil låne flere bøger af forfatteren, kan du klikke på forfatterens navn ud for titlen eller henvende dig til os. Vi hjælper os gerne med at bestille de bøger hjem, som vi ikke selvhar.

© Nobel Prize Outreach. Photo: Clément Morin.
© Nobel Prize Outreach. Photo: Clément Morin.
05.10.23