Mathias anbefaler: Socialrealistisk feel good

Stine Askov har med sin seneste roman ”Nøjsomheden” skabt en vidunderlig læseoplevelse, hvor vigtig og aktuel socialrealisme svøbes ind i romantisk feel good, så bogen både er fornøjelig og giver plads til eftertanke.

Stine Askov (født i 1976) er en tidligere pædagog, der i 2012 debuterede med romanen ”Bid”, som blev nomineret til Bogforums Debutantpris. Siden har hun bl.a. skrevet ”Katalog over katastrofer” (2020) og senest ”Nøjsomheden” (2022), der var nomineret til Læsernes Bogpris i år.

”Nøjsomheden” er fortællingen om Mona, der er vokset op i det almene boligbyggeri Nøjsomheden i Helsingør. Midt i sin til tider barske hverdag bruger hun litteraturen til at skabe en hule som flugt fra hverdagens strabadser. Hendes store læselyst og glæde for at dele sine anmeldelser med andre er med til at lande hende et job i en boghandel, hvor hun møder Nikolaj, der ligesom Mona håndterer bøgerne med stor nænsomhed. Kærligheden ulmer, men kan Mona finde plads til sig selv i en hverdag, hvor hun skal takle moderens psykiske lidelser, mosterens kræftsygdom og fætterens kriminelle virksomhed?

”Nøjsomheden” er en vigtig og relevant fortælling om sociale lag og kultursammenstød i dagens Danmark, hvor Askov stiller skarpt på nogle af de fordomme, vi møder hinanden med. Historien byder på flere ubehagelige, akavede og tankevækkende sekvenser, men det hele er pakket ind i en vidunderlige feel good fortælling, der ofte bringer et smil på læben. Askov har skabt en rigtig god balance i sin vekslen mellem romantik og tragedie, så de to følelser forstærker hinanden.

Romanens hjerte og anker er den skønne Mona, der på den ene side er blid og omsorgsfuld og samtidig har noget pondus og bid i sig. Til tider er hun stærk og den eneste, der holder sammen på tingene, når hun hjælper moderen med gæld og rod, besøger moster Tut på hospice hver dag og forsøger at få sin besværlige fætter til at besøge Tut, før det er for sent. Andre gange er hun menneskeligt uperfekt og har svært ved at navigere i verden rundt om Nøjsomheden eller at åbne op for Nikolaj. Det er især i sammenstødet mellem Mona og Nikolajs vidt forskellige verdener, at bogen for alvor bliver interessant og giver stof til eftertanke.

”Nøjsomheden” er i øvrigt en stor kærlighedserklæring til bøger og det at læse. Det er en hyldest til bøgernes evne til at tage os med væk fra hverdagens alvor. Romanen emmer af litterære referencer i titler og dialog, og beriger sin læse med en række boganmeldelser undervejs.

Det var en fornøjelse at læse ”Nøjsomheden”, så en stor tak til den låner, der for nylig anbefalede mig denne roman. Nu kan bogen forhåbentlig finde vej til flere læsere. Måske dig? Hvis den har vakt din interesse, kan du i hvert fald låne den på Nyborg Bibliotek.