ABC. Hvad gør dig glad?

ABC-guide til din mentale sundhed

25.09.23
Styrk din mentale sundhed med denne ABC-guide, som er blevet udarbejdet til temasamarbejdet "Hvad gør dig glad?".
  • A - Gør noget aktivt
  • B - Gør noget sammen
  • C - Gør noget meningsfuldt

A.

A - Gør noget aktivt

Vær aktiv på forskellige måder! Det handler ikke kun om at være fysisk aktiv, men også om at være aktiv socialt og mentalt.

Du kan eks. være fysisk aktiv ved at gå en lang tur med en lydbog, tage til fodboldtræning nede i den lokale klub, eller en omgang intens rengøring.

Du kan eks. være socialt aktivt ved at bruge tid sammen med din familie, venner og kollegaer, eller du kan melde dig ind i en forening eller klub.

Du kan eks. holde dig mentalt aktiv ved at læse en bog, spille et spil, lave noget kreativt, dyrke yoga eller have en dyb samtale med et andet menneske. At være mentalt aktiv handler dybest set om ro og fordybelse.

B.

B - Gør noget sammen

At være en del af et fællesskab med andre giver dig noget at stå op til. Det kan både være store eller små fællesskaber – det er helt op til dig.

De relationer, vi har i vores liv i form af familie, venner og kollegaer, har en stor betydning for vores mentale sundhed. Det er med til at give os en følelse af at have et sted, hvor vi hører til og er værdsat.

Når du involverer dig i sociale aktiviteter, øges chancen for at møde nye mennesker og danne nye fællesskaber. Jo flere gode sociale relationer en person har, jo lettere er det at klare de udfordringer, som livet rummer, fordi man kan få hjælp og vejledning af dem omkring sig.

Du kan f.eks. finde nye fællesskaber på biblioteket, i fritidsaktiviteter, på uddannelsen og på arbejdet.

C.

C - Gør noget meningsfuldt

Gør det, der er meningsfyldt for dig. Det kan være at spille håndbold, læse eller tegne manga, eller noget helt tredje. Det er kun dig der ved, hvad der gør dig glad.

Det at gøre noget meningsfuldt for dig selv eller andre er med til at opbygge selvtillid og selvværd. Det er med til at give en følelse af stolthed. Det behøver ikke at være en stor bedrift for at være meningsfyldt. Det skal bare være noget, du er stolt af.

F.eks. hvis du selv løser et problem på din smartphone eller køber en kanelsnegl til en god ven, der trænger til opmuntring. Du skal gøre det, der gør dig glad.

Jo mere vi engagerer os i noget vi kan lide eller hinanden, jo større følelse af selvværd og livsglæde får vi.