Litteratur Voksne

Roman om livet som indfødt amerikaner i dag

Tommy Oranges roman ”Der Der” er en barsk roman, der sætter fokus på indianeres livsvilkår i dag, mens den langsomt spinder trådene sammen og bygger op til en dramatisk afslutning.

Af Nyborg Bibliotek

Bibliotekar Mathias holder bogen "Der Der".

Californiske Tommy Orange (f. 1982) er en vigtig ny forfatter i indiansk litteratur. Han debuterede i 2018 med romanen ”Der Der” og udgav i 2024 sin anden roman ”Wandering Stars”. Begge bøger giver stemme til de indfødte amerikanere og stiller skarpt på nutidens indianske kultur. Orange er selv indlemmet i cheyenne- og arapaho-stammen og uddannet fra Institute of American Indian Arts.

I ”Der Der” følger du flere indianeres liv og skæbner op til en stor Powow på et stadion i Oakland. En Powow er en stor dansefest, hvor indfødte amerikanere mødes i oprindelige dragter og danser. Romanen snor sig ind og ud af forskellige karakterers historier i fortid og nutid, og langsomt begynder du som læser at opdage, hvordan karaktererne er forbundne til hinanden på kryds og tværs. I bogens sidste del medvirker de alle til den store powow, hvor en af dem planlægger at begå en forbrydelse, der vil få skæbnesvangre konsekvenser. 

”Der Der” er mesterligt fortalt og skruet sammen, så du som læser nærmest bliver en detektiv, der prøver at regne relationerne og den dramatiske slutning ud. Samtidig bruger Tommy Orange bogen til at fortælle om de nutidige indianeres liv, som er præget af fordomme og racisme fra det omkringliggende samfund, og hvor flere synes at opleve en form for rodløshed på forskellig vis; En rodløshed over at være det oprindelige folk men føle sig udenfor. En rodløshed over at være formet af en fjern, blodig fortid – et ar som aldrig rigtig er helet. Og for nogle af de unge karakterer en rodløshed over at være indianer men ikke rigtig kende til sin kultur og sine rødder.

Gennem karakterernes historier og nogle nærmest poetiske passager, hvor Tommy Orange reflekterer over indianernes kultur, erindringer og væren i nutidens verden, får han belyst nogle af de store udfordringer og svære livsvilkår, der prægere mange indianeres liv. Bogens karakterer døjer eks. med kriminalitet, alkoholmisbrug, arbejdsløshed og voldelig adfærd, mens flere bor hos familiemedlemmer eller er bortadopterede og forsøger at finde deres kultur og slægt.

”Der Der” er en vigtig fortælling, der giver et autentisk billede af den moderne indianers livsvilkår – et emne der ikke så ofte finder vej til store fortællinger. Samtidig er det en virkelig velskrevet roman, hvor Tommy Orange lægger stille ud men lige så stille øger intensiteten og alvoren indtil det hele ramler. Du kan låne bogen på Nyborg Bibliotek.