5. Ligestilling mellem kønnene.

Kvindekamp og feministisk litteratur

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts sætter vi fokus på kvindekamp i litteraturen med ny feministisk litteratur og feministiske klassikere.

Ny feministisk litteratur

Kvindernes internationale kampdag har eksisteret i 112 år, men feminismen er i dag mere forskelligartet end nogensinde før. 

Ligestilling handler i dag ikke længere kun om køn, men også om social klasse, etnicitet, magtkritik og identitet. F.eks. har forfatter Olga Ravn udtalt om tendenserne i den nye feministiske litteratur:

"Jeg lægger også mærke til at mange af disse værker lader til at interessere sig for feministisk magtkritik, der ser på andre magtforhold end dem vi kender fra den oldschool feminisme (KØN) men også skriver om klasse, queer, kunst, racisme og alt muligt andet!”

I det 21. århundredes femnisitske litteratur undersøges spørgsmål som: Hvordan påvirker hverdagssexisme kvinder? Er kønet fastlåst eller flydende? Hvem skaber kvinders kropsidealer? Hvad betyder den digitale udvikling for kønsdebatten? 

Samtidig udfordres den vestlige opfattelse af feminisme med værker som "Løbeklubben i Saudi", der tager os ind under huden på kvindelivet i arabiske kulturer.

I den nye feministiske litteratur ses en oprørskhed, der med både humor og alvor nedbryder tabuer og sætter ligestilling til debat.

Vi har her samlet et kor at litterære stemmer at lytte til og blive inspireret af.

Kilde: Litteratursiden

Feministiske klassikere

Den feministiske kanon er ikke alene vokset i takt med at nye værker har set dagens lys. Gennem årene er forbudte og censurede værker dukket op til overfladen, gamle værker er blevet oversat til nye sprog og klassiske værker har fået en renæssance med opdaterede genudgivelser i nye omslag. Samtidig er oversete kvinder i historien blevet skrevet frem i værker som "Kvinder kend din historie" og "Hidden figures".

På listen herunder finde du nogle af de mest banebrydende feministiske værker, der har virket revolutionerende og øjenåbnende i deres samtid og banet vejen for flere kvindelige stemmer.

Litteratursiden

Tema om Kvindernes Kamp

Se også Litteratursidens tema om kvindernes kamp, der byder på ny og klassisk feministisk litteratur, værker om voldtægt, mødre i litteraturen og store kvindelige fyrtårne.

Besøg Litteratursidens tema via dette link!

Faktalink

Dyk ned i historien med Faktalink!

Læs mere om Kvindekampens historie med bibliotekernes faktaside Faktalink.

Besøg artiklen om Kvindekamp på Faktalink via dette link!

5. Ligestilling mellem kønnene.

Verdensmål i Fokus: Ligestilling mellem kønnene

Bliv klogere på FN's Verdensmål nr. 5, det har som vision, at vi verden over skal opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder.

Læs mere om Verdensmål 5 via dette link!