Hvad skete der med de tre?

Valérie Perrins nyeste roman ”Tre” er en bevægende historie om venskab og kærlighed, sorg og tab. En historie om, hvordan tiden uundgåeligt forandrer os alle.

Valérie Perrin (født i 1967) debuterede som forfatter i en sen alder. Som 48-årig udgav hun hendes første roman, der dog ikke er udkommet på dansk. I 2021 udkom Perrin med den anmelderroste roman ”Vand til blomster”, som blev hendes internationale gennembrud, og i 2023 udkom murstensromanen ”Tre” på dansk.

Året er 1986. De tre børn Adrien, Étienne og Nina mødes første gang på første skoledag i femte klasse og bliver hurtigt uadskillelige. Nina er den livlige og udadvendte, som bor alene med sin morfar. Adrien bor alene med sin mor og er en stille og flittig dreng. Étienne kommer fra en kernefamilie, tager let på tingene og hopper gerne over, hvor gærdet er lavest. På trods af deres forskelligheder udvikler deres forhold sig til et ubrydeligt trekløver. De betror hinanden alt, og mens de vokser op, kæmper de med at tackle jalousien over, at andre bryder ind i deres symbiotiske trekløver.

30 år senere er de tre venner ikke længere på talefod. Nina gemmer sig på et dyreinternat i deres barndomsby i skjul fra en kontrollerende ægtemand. Adrien er blevet en anerkendt forfatter og bor i Paris, mens Étienne er blevet politibetjent. 

I deres barndomsby dukker et gammelt bilvrag op på bunden af en skovsø og i bilen finder man knoglerne fra en kvinde. Hvem er personen i bilen og hvorfor er det uadskillelige trekløver ikke længere på talefod? Langsomt fortælles historien om, hvad der er sket i de mellemliggende 30 år, hvad der har brudt venskabet og hvorfor de pludselig finder sammen igen.

Historien springer frem og tilbage mellem årtierne og bliver fortalt gennem fortælleren Virginie, der arbejder som journalist på den lokale avis i La Comelle. Hun kender de tre  fra skoletiden og skal nu dække historien om fundet af den døde kvinde i bilvraget. Gennem Virginie hører vi om de tre børns indbyrdes forhold og den ene hemmelighed efter den anden udrulles.

”Tre” er en historie om identitet, seksualitet og kærlighed. Valérie Perrin tager fat i tunge socialrealistiske problemstillinger, men skriver rørende og med stor indlevelse og er eminent til langsomt at udrulle historien, så man som læser bliver helt opslugt. Stemnings- og karakterbeskrivelserne gør sammen med det lille krimilag, som er lagt ind (uden det overhovedet er en krimi), at siderne nærmest vender sig selv. Den er på ikke mindre end 667 sider, men er ikke en side for lang efter min mening. ”Tre” var min største læseoplevelse i 2023 og kan lånes på Nyborg Bibliotek.