Johanne anbefaler: Et lille liv – en stor læseoplevelse

Hanya Yanagiharas ”Et lille liv” er en stærk, hjerteskærende hyldest til venskab og sammenhold. Den er barsk, smuk, intelligent og indsigtsfuld - og så er den ikke mindst helt utrolig velskrevet og godt komponeret. Det er en af den slags bøger, der fortæller en menneskehistorie, som bliver siddende i kroppen længe efter endt læsning. En stærk og uforglemmelig læseoplevelse.

”Et lille liv” handler om de fire mænd Jude, Willem, JP og Malcom. Vi følger dem gennem livet fra unge drenge til midaldrende, voksne mænd. De fire studiekammerater flytter sammen til New York uden andet end deres ubrydelige venskab og store ambitioner om at bryde igennem på hvert deres felt. Centrum for romanen er Jude. Han er en blændende juridisk begavelse og succesfuld advokat, der prøver at leve så normalt som muligt, mens han kæmper med en dyster fortid, som ingen af de tre andre kender til. Den hjerteskærende fortid udfoldes brudvist i takt med, at romanen skrider frem. Men hvordan overlever man en traumatisk opvækst med de psykiske og fysiske mén, det medfører?

Den amerikanske forfatter Hanya Yanagihara (f. 1974) arbejdede i flere år som publicist, inden hun i 2013 debuterede som forfatter. I 2015 udkom ”Et lille liv” i USA, og det blev hendes store gennembrud. Hun blev inspireret til bogen af en mandlig kollega og hans nære, livslange venskaber til tre andre mænd og den måde, mænd er sammen på, som i hendes øjne er meget anderledes end kvinders samvær. I bogen stiller Yanagihara spørgsmålstegn ved de herskende normer og forestillinger om, hvad et såkaldt rigtigt voksenliv er, og hvilke grundvilkår vi som mennesker har, når vi skal sætte kursen for vores liv og definere vores værdier.

”Et lille liv” er en stor hyldest til venskab og sammenhold. I de liv, der bliver foldet ud i bogen, drejer det sig ikke om at finde den eneste ene og stifte familie. I stedet handler det om at værne om venskaber, være vidne til hinandens liv, til hinandens kampe, nederlag, sorger, glæder og succeser. Samtidig kommer den omkring emner som homoseksualitet, identitet og de roller, vi tildeler hinanden.

Det er en gribende læseoplevelse og en helt ekstraordinær bog, der er én lang rutsjebanetur gennem hele følelsesregistret, som Yanagihara udfolder eminent. Denne bog er et eksempel på, hvordan litteratur kan åbne op for nye perspektiver, forskellige virkeligheder og give indblik i menneskers psykologiske dynamikker.  

Det er en af de største, stærkeste og bedste læseoplevelser, jeg har haft, og jeg kan simpelthen ikke anbefale den nok. Du kan låne ”Et lille liv” på Nyborg Bibliotek.