Jesper Stein vinder Læsernes Bogpris 2021

Endnu engang har læserne stemt på deres favorit blandt danske bogudgivelser fra det forgangne år til Læsernes Bogpris, der arrangeres af Danmarks Biblioteksforening og de danske folkebiblioteker. Der var 10 nominerede forfattere, men det var Jesper Stein der høstede flest stemmer fra læserne for sin autofiktive roman "Rampen".

Født til litteraturen

Litteraturen har altid spillet en vigtig rolle for Jesper Stein (f. 1965), der voksede op i en meget litterær familie, og derfor var hans store idoler i ungdomsårene da også 80'er-digtere som Søren Ulrik Thomsen, Michael Strunge og F.P. Jac, mens han senere blev fanget af kriminalforfattere som Micheal Connelly. I 1996 blev han uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, hvorefter han i en årrække arbejdede som rets- og kriminalreporter på Morgenavisen Jyllands-Posten. Interessen for litteratur og erfaringerne fra kriminaljournalistikken smeltede for alvor sammen, da han i 2012 debuterede med kriminalromanen "Uro", der blev det første værk i serien om Axel Steen.

Med sin 7. roman "Rampen" (2020) har Jesper Stein skiftet kurs og kastet sig over en helt anden genre. "Rampen" er et hudløst ærligt autofiktivt portræt af en families opløsning. Stein ser tilbage på sine forældres opslidende og uværdige skilsmisse og forsøger at forstå dem og sig selv, mens han ser sine egne dæmoner i form af et periodisk og massivt alkoholmisbrug i øjnene.

Da bogen blev nomineret til Læsernes bogpris 2021, talte Litteratursiden.dk med Jesper Stein om baggrunden for at skrive bogen. Her fortalte han: 

”Ambitionen har været at skrive den bedst mulige, den sandeste og reneste bog om mit liv med mine forældre, men når man som forfatter så oplever, at ens bog sætter noget i gang hos læserne, noget eksistentielt, så tager man det jo på sig og søger den dialog. Og nomineringen til Læsernes Bogpris er for mig en hædring af lige netop den egenskab i min bog. At den rækker ud efter læseren og beder hende eller ham tænke over sit eget liv.”

"Min bog er fortællingen om svigt og kærlighed i en kernefamilie, der går i opløsning, og jeg håber, man læser den sådan og forstår, at der i fortællingen ligger en stor forsoning med den smerte, som man uundgåeligt bliver påført, når man er børn af forældre, der ikke er perfekte, men blot mennesker, som reagerer som mennesker, når deres liv kæntrer.”

Læs hele Litteratursidens interview med Jesper Stein via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue).

Læs mere om Jesper Steins forfatterskab på Forfatterweb via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

De øvrige 9 nominerede var...

Læsernes Bogpris

Læsernes Bogpris er blevet uddelt hvert år siden 2004, hvormed den i år uddeles for 18. gang. Flere store danske forfattere som Bjarne Reuter, Jussi Adler Olsen og Puk Damsgård har modtaget prisen, som i 2020 gik til Maren Uthaug for "En lykkelig slutning".

Som noget nyt er prisen nu blevet en ren bibliotekspris (den er tidligere blevet uddelt sammen med Berlingske) med en helt ny visuel profil. Men præmien er den samme som altid - 50.000 kr. og æren af være valgt af Danmarks største jury og ekspertgruppe, nemlig læserne.

Læs mere og se alle de tidligere vindere via dette link (åbner internt indhold)!

Læsernes Bogpris uddeles af Danmarks Biblioteksforening sammen med de danske folkebiblioteker.
Særlige samarbejdspartnere er Litteratursiden.dkeReolen og Ordkraft.